VARDE OG OMEGN
Denne dag havde vi aftalt at mødes hos vore fælles venner Bjarne og hans kone Birgith kl. 10 i Varde. Vi, dvs. alle os andre, der kommer fra henholdsvis Sønderborg, Kerteminde og Aarhus. Bjarne havde lovet at være vor guide denne dag!
Efter et tiltrængt morgenmåltid hos Birgith og Bjarne var programmet for dagen følgende:
Kl. 10.00 - 11.15: VARDE ARTILLERIMUSEUM
Her genså vi det militære isenkram bl.a. fra vor egen værnepligtstid.
Kl. 11.15 - 12.30: VARDE MUSEUM
Meget interessant besøg. VI så bl.a. værker af malerne Lyngsbo og Otto Frello
Christen Lyngsbo 1871 - 1968 (se denne)
Otto Frello f. 1924 (se denne)
Kl. 12.30 - 13.30: SUPERB FROKOST HOS BIRGITH OG BJARNE
Kl. 14.00 - 15.00: TIRPITZSTILLINGEN, BLÅVAND
Tirpitz-stillingen bestod af 2 bunkere, som var en del af Atlantvolden, som den tyske besættelsesmagt opførte langs Nordsøens kyster. Bunkerne ligger på Tane Hedevej i Blåvand, og den sydlige bunker er nu indrettet som museum.
Kl.16.00 - 17.00: HJEDDING MUSEEUM, ØLGOD
Her så vi en af industrialiseringens ikoner. Før ca. 1850 var dansk landbrug korneksporterende, men på grund af bl.a. de billige fragtrater blev Europa oversvømmet med billigt korn fra især USA. Danmark måtte så omlægge produktionen til forædlet animalsk produktion. En normal velstillet gård havde 5 - 7 køer, hvilket vil sige, at mælken kunne være flere dage gammel, inden der var nok til forarbejdelse.
Året 1882 satte 26 vestjyske landmænd sig sammen og stiftede landets første andelsmejeri. De brugte datidens nye tekniske opfindelser, bl.a. dampmaskinen, den nylig opfunde Maglekildecentrifuge og smørkværnen, jvilket gjorde det muligt med storproduktion samtidig med kvalitetsproduktion.
Man brugte en anden nyskabelse, andelsforeningen, ved at oprette andelsforeningen som juridisk konstruktion, dvs. hvor hver person har 1 stemme uanset antallet af køer, medens overskuddet blev fordelt efter den indleverede mælkemængde.
Kl. 18.15: JUGENDHUSET, LUNDEVEJ 39, BESES UDEFRA.
Jugendstil (Skønvirke elle Art Nouveau) er en kunstretning fra perioden 1900 - 1914 og er et formsprog, der arbejder med organiske former inspireret af naturens kurver.
Sønderborg har mange bygninger opført i Jugendstil.
PS: I løbet af dagen havde vi foretaget et par programændringer pga. tidsnød. Det betød, at vi fik besøgt Varde Miniby og den tyske soldater/flygtningekirkegård i Oksbøl.
Kl. 18.30: AFSLUTNING
Birgith havde aftensmaden klar, og vi kunne godt trætte efter en oplevelsesrig dag sætte os til bords til en dejlig middag.
Klik med musepilen på de enkelt billeder for at kommentarerne!