Tyendemuseet
på
Skovsgaard
I kælderen og på første sal på Skovsgaard er indrettet et museum for tyendet. Man kan kalde det et omvendt herregårdsmuseum, fordi publikum for en gangs skyld får set, hvordan tilværelsen var for tjenestefolkene, som boede i små værelser nede i kælderetagen, mens herskabet havde to etager med over 20 rum til disposition.
Under rundgangen går man på førstesalen gennem godsejerens arbejds-værelse og fruens parfumerede soveværelse. Herfra går det ned ad trappen til kælderen, hvor man møder tjenestepigerne i færd med at gøre deres daglige dont i køkkenerne, og man ser mange rum til brænde og madvarer og kan til sidst kigge ind i det mørke og noget uhumske udendørs lokum.
Vognmuseet er indrettet i den gamle hestestald. Her står omkring 25 arbejds- og herskabsvogne i naturlige omgivelser: Brudekareten er forspændt en oldenborger i en gade i Rudkøbing i år 1900, med husfacader, brolægning, skilte og gadelamper; bagervognen står på en gårdsplads foran et lille bindingsværkshus, og kanerne i et vinterlandskab.
Der findes flere andre vogntyper og kaner, og desuden en samling af den sidste private ejer Frk. Ellen Fugledes legetøj.
Skovbrugsmuseet beskriver udviklingen i skovbruget set med langelandske øjne fra omkring 1900 og frem til 1980-erne. Langeland har gennem tiderne haft godt skovbrug, og megen skov har været ejet af herregårdene, ikke mindst grevskabet Langeland. I dag er Statsskovvæsenet øens store skovejer, og der plantes ny skov.
Skovbrugsmuseet viser udviklingen fra den tid, hvor folkene gik i skoven året rundt, og hvor fældeøkse, skovvippedonkraft samt skovslæde og hest var de vigtigste redskaber, og frem til nutiden, hvor skov-entreprenører erstatter skovarbejdere.
Traktor og Maskinsamlingen på Skovsgaard
Foreningen Langelands Traktor- og Maskinsamling ud-stiller traktorer og landbrugsmaskiner, som repræsente-rer en svunden tid i landbrugets udvikling. De udstillede genstande er mindst 35 år gamle, og har alle kørt i Danmarks fra ny eller er importeret brugt før 1980.
Der er i forbindelse med udstillingen etableret værksted, hvor medlemmerne arbejder med reparation og istand-sættelse af de gamle maskiner.
________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________